ACISSO (Acı Biber Sosu)
Acı oğlumun her gün sofrada görmek istediği şey..
Oğlum .henüz 2 yaşındayken, acıyla tanışması İZMİR deki komşularım sevgili Sevgi teyzesi ve Cahid amcasının her hafta sonu yaptığı O muhteşem çok acı çiğ köftelerden oldu..
Henüz 16 yaşında olmasına rağmen çok acı yemesi herkesi şaşırtıyor ama bu da gösteriyor ki alışkanlıklar kazandırılıyor.
Bizim evimizde hazır gıdalar pek tüketilmez bende ,elimden geldiğince araştırıp tükettiğimiz gıdaları evde yapmaya gayret ediyorum
Cahid amcası ve Sevim teyzesi sevgili lala(latife )ve Serpil sevgiyle anıyoruz sizi .. Güzel komşularım ve güzel muhitim güzelbahçe. unutulmaz günler. Oğlumu uyutmak için güzel bahçe sahilinde akşam 11,e kadar yürütür yorar uykusu gelincede eve gider yatırıdım ..
Oradan Ankaraya geldiğim yıllar zorlandım ..
Neyse gelelim acissoya.
ACİSSO
1kğ acı küçük kırmızı biber
2çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şekerr
3-4 çorba kaşığı elma sirkesi
YAPILIŞI
Önce biberleri iyice yıkadıkdan sonra sap kısımlarını keselim
Çekirdeklerini çıkarmaya gerek yok
Biberleri 1 çay bardağı su ile düdüklü tencereye koyup 15 dk. pişirelim..Benim düdüklü tencerem FİSSER
çok çabuk pişiriyor ve buharını hiç kaçırmıyor.Yani sebze kendi suyunda pişiyor bu yüzden herkesin düdüklü de pişirme süresi ve su koyma oranı değişebilir.Ancak sulu olmasın az suda pişsin ki yoğunluğu koyu olması gerek.
Ve tel süzgeçten tahta kaşığın tersi ile bastırarak karıştırarak geçirelim.Yada ılınınca elimize eldiven geçirerek ovalaya avalaya tel ince süzgeçten geçirilir
Tuzunu sirkesini şekerini katıp bir iki taşım kaynattıkdan sonra kaynar suya batırıp çıkardığımız kavanozlara sıcak sıcak doldurulur kapakları çok sıkıca kapatılır.Kavanozlar küçük olursa açılan kavonozları tüketmek daha kolay olur
Bir havlu üzerin ters çevrilir Bir gün hiç dokunulmaz.
Kaldıracağımız zaman kavanozların üzerine tarih yazan etiketlerini yapıştıralım ki ne zaman yaptığımızı hatırlayabilelim
Serin temiz karanlık bir yerde saklanır.
afiyet olsun
0 yorum:
Yorum Gönder