background img

Yeni Yayınlar

AŞURE

                                                                    AŞURE  



                                                                    AŞURE
Çoçukluğumdan  çok severim aşureyi.   Rahmetli  annem hiç aksatmadan her muharrem ayında mutlaka yapar ve komşularımıza dağıtırdı.Bu gelenek hiç bozulmadan bendede devam ediyor  çocukluğumuzda  heryerde   yerdik komşularımız getiridi ama anneminkinin lezzeti yoğuluğu tadı kokusu  çok  ayrıydı.
Ben hala aşure yaparken hep o tadı yakalamaya çalışıyorum.Ve dağıttığım kişilerdende çok övgü alıyorum  Nurlarda yat annemmm.
                                                                   MALZEMELER

  • 500 gr yarma
  • 500 grtoz şeker
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 2 su bardağı nohut
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 1/2 çay bardağı bulgur
  • 1 ayva
  • 3 elma
  • 2 nar
  • 1 limon kabuğu renesi 
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 20 tane karanfil 
  • toz tarçın
  • 100grkuş üzümü
  • 200 kuru izmir üzümü
  • 5-6 tane kuru incir
  • 10tane kuru kayısı
  • 1su bardağı süt
  • 1 fıske yani çay kaşığının ucunda tuz
           YAPILIŞI
  • Yarmayı  5 dk sıcak suda bekletitiyoruz.Sarı bir su salar  bunu dökuyoruz.Tekrar tekrar  elimizle karıştırarak su beyaz oluncaya kadar yıkıyoruz.
  •  Tencereye  koyup üzerini 4 parmak geçecek şekilde su koyuyoruz,
  • Bir taşım kaynatıp ocagın altını söndürüyoruz. Çünki bu işlem yarmanın çok kabarmasını ve dagılmasını sağlar. Kapağı kapatıp sabaha kadar şişmesi bekliyoruz
  • Sabah tenceremizi ocaga koyuyoruz.
  • YARMAYI OCAĞA KOYDUKDAN SONRA ARA ARA KARIŞTIRINIZ ÇOK ÇABUK DİBİNİ TUTAR .Bu benim kaç kez başıma geldi tencere değiştirmek zorunda kalırsınız
  • 20 Tane kadar olan karanfili cezvede 1 çay bardağı su ile  15 dk kaynatıyoruz .Hazır bulunduruyoruz.
  • Elmaları ve ayvaların kabuklarını soyup zar kadar doğrayıp ilave ediyoruz
  • Ayva ve elmalar piştik den sonra üzümü  zar kadar doğranmış kayısıyı ve  4 veya 5 boldüğümüz incirleri ilave ediyoruz
  • Akşamdan ıslatılan nohut ve kuru fasulye düdüklüde ayrı ayrı  çok iyi pişiriyoruz.
  • Yarmanın içine  pişmiş fasulye ve nohut süzülerek ilave edilir.
  • Limonu ince rende de  rendeleyip en sonlarda ilave edeceğiz aroması kokusu kaybolmasın diye
  • Portakalın kabuğunu ince rendeden rendeleyip cezvede 1 çay bardağı  kadar suda 5 dk kaynatıp süzüp  bekleteceğiz buda en son ilave edilecek
  • Yarmanın içindeki elmalar ayva ve kuru meyveler piştik den sonra sırası ile karanfil suyu ,portakal rendesi , limon rendesi , bir bardak süt ve en son şeker ilave edilecek. EN SON ŞEKER İLAVE EDİLMESİNİN SEBEBİ  SERTLEŞMEMESİ İÇİNDİR .Çünki şekerle  çok kaynatılırsa hem rengi kararıyor hemde yarmalar tekrar toparlanıp sertleşiyor 
  • Aşurenin  kıvamı boza kıvamından cıvık olsun ki  soğuduğunda  zaten koyulaşıcak bu yüzden  çok   sert koyu lapa gibi olmasın. 
  •  AFİYET OLSUN   
  • GÜLŞEN MUTFADA

0 yorum:

Yorum Gönder