background img

Yeni Yayınlar

LORLU BİBER TURSUSU

LORLU BİBER- KIZHATÇA-AKÇA KATIK-PAPRİKALİ İZVAR-BİBERLİ KURTMAÇ-SOKA-CİZA-LONG-NORLEN BİBERİ -SİMOÇA-NOTLU BİBER-BUBERKALİ İZVARKA
          Sonbahardan hazırlayıpda soğuk kış kahvaltılarında sofralarımızda  mükemmel bir tat.
Lorlu biber turşusunu   daha önce bir kaç yerde yemiştim.Ancak tarifini bir türlü öğrenemedim .Çok zor olduğunu  peynirini bulamayacağımı söylediler. Biraz çabalayınca  araştırınca yapmayı başardım.
         Aslında  Pomakların  ve Çerkezlerin yaptığı  Balkanlardan  Rumeliden  Trakya dan bir tarif. 
         Balkan mutfağını ben çok beğeniyorum ancak onların baharatlarını burada bulmak imkansız .Mesela Çerkez tavuğunun lezzetini içine koydukları  özel baharatlı salçaları veriyor  O baharatın içindede ne var sır gibi saklarlar . . Mesela yine balkanların tariflerinden mükemmel lutenitsa,  trileçe bir kere yediniz mi müptelası olursunuz.   Bunlar ilk aklıma gelenler .
          Lorlu biber turşusunun loru, yağlı lordan yani kaşar peyniri alt suyundan yapılan lordan yapılır  Genelde ege tarafında ve Kıbrıs da bulunuyor Kıbrıs ta otururken Girne pazarına erken den giderdim tükenmeden bulabileyim diye,  orada hellim alt suyundan yapılır.  Aynı kaymak gibidir muhteşem lezzetlidir üzerine bal akıt ye. Bir ara ROYAL  RİCOTTO  peynir adında marketlerde satıldı .Şimdi bulamıyorum .
Artık şehirlerde bulmak imkansız market şarküteri ve pazarlardaki kireç gibi olan hiç yağsız tuzsuz  lezzetsiz olan lorukullanmak zorunda kalıyoruz..Bunu böreklere de koyuyoruz  hiç lezzetli olmuyor.
Bende Ankara da bulamıyorum ama  bazı marketlerde açık olanların tadına bakıyorum  lezzeti bana uyarsa içine de crema katarak  lorlu biber turşusunda kullanıyorum.
MALZEMELER
1KG. KÜÇÜK ETLİ BİBER
1KG.LOR
1 KUTU TİKVEŞLİ, CREMA
YETERİNCE TUZ
HAZIRLANIŞI

  • Loru vec remayı tuzu karıştırıp içlerini çıkardığımız biberler dolduralım.Biberleri doldururken Çay kaşığı kullanırsak daha kolay oluyor.
  • Kavanozun altına  lordan bir miktar koyalım 
  • .Üzerine  içlerini doldurduğumuz biberleri döşeyelim.Tekrar üzerine lor  kapatılıp, tekrar biber bu şekilde kavanoz dolana kadar aynı işlem yapılır
  • . En üzeri tekrar lor ve  kapağı çok sıkı  kapatılıp buz dolabında saklanır bir ay sonra açıp tüketebiliriz
  • İstenirse biberleri dolma şeklinde değilde parça parça doğrayarak lorla karıştırarak da yapılır .,Ben her iki türlüde yapıyorum ama biber doldurulunca ikram edilirken  görüntüsü güzel oluyor bide biberin aroması peynirine daha çok çıkıyor. 
  • Bu lorlu biberi kışa girerken yaparsak, biberin olmadığı, özlediğimiz bir zamanda çıkarınca daha güzel oluyor.
  • Açınca kısa sürede tüketmek gerek çabuk bozuluyor.Bunun için çok büyük kavanozlara değil de kısa zamanda tüketebileceğimiz kavonozlarda yapmak gerekir



0 yorum:

Yorum Gönder