LORLU BİBER- KIZHATÇA-AKÇA KATIK-PAPRİKALİ İZVAR-BİBERLİ KURTMAÇ-SOKA-CİZA-LONG-NORLEN BİBERİ -SİMOÇA-NOTLU BİBER-BUBERKALİ İZVARKA
Sonbahardan hazırlayıpda soğuk kış kahvaltılarında sofralarımızda mükemmel bir tat.
Lorlu biber turşusunu daha önce bir kaç yerde yemiştim.Ancak tarifini bir türlü öğrenemedim .Çok zor olduğunu peynirini bulamayacağımı söylediler. Biraz çabalayınca araştırınca yapmayı başardım.
Aslında Pomakların ve Çerkezlerin yaptığı Balkanlardan Rumeliden Trakya dan bir tarif.
Balkan mutfağını ben çok beğeniyorum ancak onların baharatlarını burada bulmak imkansız .Mesela Çerkez tavuğunun lezzetini içine koydukları özel baharatlı salçaları veriyor O baharatın içindede ne var sır gibi saklarlar . . Mesela yine balkanların tariflerinden mükemmel lutenitsa, trileçe bir kere yediniz mi müptelası olursunuz. Bunlar ilk aklıma gelenler .
Lorlu biber turşusunun loru, yağlı lordan yani kaşar peyniri alt suyundan yapılan lordan yapılır Genelde ege tarafında ve Kıbrıs da bulunuyor Kıbrıs ta otururken Girne pazarına erken den giderdim tükenmeden bulabileyim diye, orada hellim alt suyundan yapılır. Aynı kaymak gibidir muhteşem lezzetlidir üzerine bal akıt ye. Bir ara ROYAL RİCOTTO peynir adında marketlerde satıldı .Şimdi bulamıyorum .
Artık şehirlerde bulmak imkansız market şarküteri ve pazarlardaki kireç gibi olan hiç yağsız tuzsuz lezzetsiz olan lorukullanmak zorunda kalıyoruz..Bunu böreklere de koyuyoruz hiç lezzetli olmuyor.
Bende Ankara da bulamıyorum ama bazı marketlerde açık olanların tadına bakıyorum lezzeti bana uyarsa içine de crema katarak lorlu biber turşusunda kullanıyorum.
MALZEMELER1KG. KÜÇÜK ETLİ BİBER
1KG.LOR
1 KUTU TİKVEŞLİ, CREMA
YETERİNCE TUZ
HAZIRLANIŞI
- Loru vec remayı tuzu karıştırıp içlerini çıkardığımız biberler dolduralım.Biberleri doldururken Çay kaşığı kullanırsak daha kolay oluyor.
- Kavanozun altına lordan bir miktar koyalım
- .Üzerine içlerini doldurduğumuz biberleri döşeyelim.Tekrar üzerine lor kapatılıp, tekrar biber bu şekilde kavanoz dolana kadar aynı işlem yapılır
- . En üzeri tekrar lor ve kapağı çok sıkı kapatılıp buz dolabında saklanır bir ay sonra açıp tüketebiliriz
- İstenirse biberleri dolma şeklinde değilde parça parça doğrayarak lorla karıştırarak da yapılır .,Ben her iki türlüde yapıyorum ama biber doldurulunca ikram edilirken görüntüsü güzel oluyor bide biberin aroması peynirine daha çok çıkıyor.
- Bu lorlu biberi kışa girerken yaparsak, biberin olmadığı, özlediğimiz bir zamanda çıkarınca daha güzel oluyor.
- Açınca kısa sürede tüketmek gerek çabuk bozuluyor.Bunun için çok büyük kavanozlara değil de kısa zamanda tüketebileceğimiz kavonozlarda yapmak gerekir
0 yorum:
Yorum Gönder