SODALI HAZIR YUFKA BÖREĞİ
- 1kğ hazır el açması yufka . Nişasta ile makinelerde açılan olmasın.
- 2 su bardagı süt
- yarım su bardağı sıvı yağ
- 100 gr kadar , yani 2 çorba kaşığı gibi tereyağı
- 3 yumurta
- 1 şişe soda
- iç malzemesi
- soğan
- maydonoz
- karabiber tuz
- yarım tatlı kasığı toz şeker
- damak zevkinize göre azda kimyon çok yakışır
- Tepsimizi yağlıyoruz.
- 3 Yufkayı tek tek üst üste buruşturarak tepsiye göre döşeyin.
- iç malzemeniz ne varsa ben evde kıyma vardı , kıymalı yaptım.Kıymalı yaparsanız içine bir tutam şeker atmayı unutmayınız bu sırrı kimse yazmıyor ve söylemiyor bu çok lezzet katıyor mesela sarıyer böreginin özelliği budur.rahmetli anneciğim yıllar evelinde söylerdi kıymaya şeker çok yakışır diye bende bazı yemeklere şeker katarım yemeklerimin gizemini sorarlar bana bu yemekde ayrı bişey var diye . Zaman zaman bu gibi özel bilğileri tariflerde yayılarım inşallah.
- soğanla kavrulmuş soğumuş kıymalı harç 3. yufkanın üzerine yayılır
- 4.yufkada buruşturularak yayılır
- 5.yufkada aynı işlem
- 6.yufkayı düzgün yayıp kenardan artan kısımları yufkaların en alt kısımına elimizle geçiriyoruz
- Kare kare keskin bir bıçakla kesiyoruz .
- Her kesiğin aralarına tereyağını minik minik koyuyoruzki içlerine girsin diye
- iç harcı yumurt sıvıyağ süt çırpıyoruz
- Yufkaların en üzerine döküyoruz
- en son sodayı her yerine eşit gelecek biçimde döküyoruz
- böylece vakit varsa 2 saat dinlendirdikden sonra önce fırını 10 dk sonra100derecede20 dakika daha sonra 150 derecede daha sonra kızarana kadar 170 pişiriniz
PÜF NOKDASI
Size bir kaç püf noktası daha sıvı malzeme dökülünce 1-2 saat dinlendiriniz
- .Birde önce ağır ısıdan yavaş yavaş yüksek ısıya geçiniz
- Yufka kaliteli olmalı mahalle aralarında küçük esnafdan elde açılan yufka tercih ediniz
- Nisasta ile makinede açılan yufkanın böreği lezzetli olmuyor
- afiyet olsun
0 yorum:
Yorum Gönder